Iratkozzon fel hírlevelünkre és 1500 Ft kedvezményt kap az első vásárlásból
Főoldal Hogyan válasszuk ki a megfelelő izzót?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő izzót?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő izzót?

A háztartásunkban évente sok kilowatt áramot elfogyasztunk, de általában nem gondolunk arra, mennyi energiát meg lehetne takarítani. Vegyük például, hogy hány izzó vagy más fényforrás van az otthonunkban. Lámpák, csillárok, olvasólámpák stb. Egy átlagos háztartásban 18 fényforrás található (többnyire izzók, fénycsövek). Ha kicsit utánaszámolunk, rájövünk, hogy könnyedén megtakaríthatunk évente több tízezer forintot. Az izzók világa bonyolult, hadd adjunk tanácsot, mire kell a kiválasztás során figyelni.

 

AZ IZZÓ TECHNOLÓGIÁJA

Különböző típusú izzók kaphatóak, így természetes, hogy a vásárlót könnyen összezavarja a választék. Mik a különbségek a főbb izzótípusok között, és melyik típus mire alkalmas?

 

Klasszikus LED izzók

A LED egy fényt kibocsátó félvezető diódán alapuló technológia. Fő előnye a magas hatékonyság. A használt LED-technológia fajtájától függően ez 80 és 130 lm/W között mozog. A több mint 20 000 órás élettartammal és kedvező árral kombinálva a legelőnyösebb megoldást képviseli. A LED technológia széles típusválasztékot kínál. A klasszikus LED izzók hátránya bizonyos felhasználási területeken a külsejük lehet. Nem mutatnak jól például kristály- vagy többkarú csillárokban. Az izzó élettartama a hőmérséklettől függ. Magasabb hőmérséklet esetén gondoskodni kell a megfelelő hűtésről.

A klasszikus LED izzó ideális fényforrás a legtöbb típusú mennyezeti vagy falra szerelhető lámpába. Ha az izzó külseje nem illene a lámpatest fajtájához, a megoldás a FILAMENT LED izzó.

 

Előnyei

+ rezgés- és ütésálló
+ nagyon alacsony energiafogyasztás
+ nagyon hosszú élettartam
+ azonnali bekapcsolás
+ kiterjesztett garancia
+ ellenáll a gyakori fel- és lekapcsolásnak
+ nem bocsát ki UV sugarakat
+ hosszú élettartam
+ nagy típusválaszték

Hátrányai

- magasabb vételár
- az izzótest külseje (színe)
- hőmérsékletfüggő élettartam
- nagyobb hőtermelés/nagyobb melegedés

 

FILAMENT LED izzók

Filamentnek nevezett vékony "LED-szál" alapú, modern technológiájú LED-izzók. A filament technológia kb. 120-140 lm/W maximális hatásfokot nyújt, ami ennek az izzótípusnak az erőssége. A hagyományos kivitellel, mérettel és dizájnnal kombinálva ezek állnak a legközelebb a hagyományos izzókhoz. A FILAMENT LED izzók gyenge pontja első ránézésre magasabb vételáruk lehet.

FILAMENT LED izzók minden lámpatípusban használhatóak. Nagy előnye a dizájn és a maximális energiamegtakarítás. Ezért különösen alkalmas olyan helyiségekbe, ahol nagyon gyakran világítunk. Valamint olyan lámpatestekbe, amelyekben a fényforrás az általános dizájn kulcseleme.

 

Előnyei

+ minimális energiafogyasztás
+ kiterjesztett garancia
+ azonnali bekapcsolás késleltetés nélkül
+ hagyományos izzóra hasonlító dizájn és méretek

Hátrányai

- magasabb vételár

 

ECO halogén izzók

A xenonnal vagy kriptonnal töltött eco halogén izzók 25–30 %, bizonyos esetekben akár 50 %-kal nagyobb hatásfokot tesznek lehetővé ugyanazon fényteljesítmény mellett, mint a hagyományos izzók. Rendkívül hasonlítanak a klasszikus izzókra. A hagyományos izzók kiváltására értékesítik őket, és általában C vagy B energiaosztályúak. A hagyományos izzólámpákkal ellentétben a halogén villanykörtébe hatékonyabb halogén izzót építettek be a hagyományos volfrámszál helyett. A hagyományos izzók élettartamánál (1000 óra) a halogén izzók élettartama hosszabb – körülbelül 2000 óra.

Legnagyobb erőssége a klasszikus izzó előnyeinek megőrzése lényegesen alacsonyabb áramfogyasztás és dupla élettartam (2000 óra) mellett. Hátránya továbbra is a fogyasztás, bár az is 30 %-kal alacsonyabb, mint egy hagyományos izzó esetében. Hatásfoka kb. 15 lm/W. Ez csak a C energiaosztályhoz elegendő. Ennek a fényforrásnak a használhatósága jobb hatékonysága miatt jelentősen szélesebb körű. Ez az izzótípus alkalmilag kivilágított helyiségekbe ajánlható (pincébe, tároló helyiségbe stb.). Ha teljesen szabályozható fényforrásra van szükségünk, akkor a megoldás a halogén izzó. Üveges kivitelének köszönhetően dizájnos lámpatestekhez, például kristálycsillárokhoz is használható.

Az Európai Unió rendelete fokozatosan megtiltja ennek a fényforrástípusnak a forgalmazását. Az irányított fényű fényforrásoknak (R50, R63, MR16 GU10) már 2016. 09. 01-étől tilos a behozataluk az EU-ba. A nem irányított halogén izzók behozatala 2018. 09. 01-ig volt engedélyezve.

 

Előnyei

+ 100 % -osan helyettesíti a klasszikus izzókat (azonos kivitel, méret, funkció)
+ akár 30 %-kal nagyobb hatásfok a hagyományos izzókhoz képest
+ fokozatmentesen szabályozható a fényereje a klasszikus izzóval ellentétben
+ azonnali bekapcsolás a hagyományos izzóhoz képest
+ élettartama 2000 óra - azaz 2× hosszabb, mint egy klasszikus izzóé
+ tökéletes színvisszaadás

Hátrányai

- a klasszikus izzónál magasabb ár
- nagyobb áramfogyasztás
- nagyobb hőtermelés/nagyobb melegedés

 

Klasszikus / hagyományos / közönséges / ütésálló izzók

A klasszikus izzók kiváló minőségű fényt biztosítanak. Hátrányuk azonban a nagyon alacsony energiahatékonyságuk. A hagyományos izzók a felvett energia 92 %-át hővé alakítják, és csak 8 %-át fénnyé. Az elektromos áram áthalad egy vékony volfrámszálon, amely addig melegszik, amíg el nem kezd fényt kibocsátani. Az üvegbúra megakadályozza, hogy oxigén érje a szálat, mert az oxidációtól megsemmisülne. A klasszikus izzók színhőmérséklete általában 2 300–2 900 K, ennek köszönhetik jellegzetes, úgynevezett „meleg” fényüket. A hagyományos izzók élettartama kb. 1000 óra.

Legnagyobb erősségük az alacsony áruk. Ezzel ellentétben jelentős hátrányuk magas áramfogyasztásuk és rövid élettartamuk (elvileg 1000 óra, gyakorlatilag lényegesen rövidebb). Nagyon alacsony hatékonyság, kb. 7 lm/W (azaz kibocsátott fényáram 1 watt teljesítmény mellett). Ezek a fényforrások a G energiaosztályba tartoznak.

A fenti paramétereket figyelembe véve a klasszikus izzó legfeljebb olyan lámpatestekbe való, amelyeket nagyon ritkán és rövid ideig (percekig) használunk. Ilyenek például az olyan helyiségek vagy terek, amelyekben csak ideiglenesen tartózkodunk. Az Európai Unió rendeletben tiltja a forgalmazását ennek a világítótest típusnak. Ez a tilalom különböző kiskapuk használatával megkerülhető – azonban nem a hagyományos izzók nélkülözhetetlensége, vagy a fogyasztók számára nyújtott előnyei miatt. Az egyetlen ok a kiskapukkal trükköző vállalatok gazdasági haszna. 

 

Előnyei

+ tökéletes színvisszaadás
+ alacsony beszerzési költségek
+ szabályozható fényerő

Hátrányai

- alacsony élettartam
- alacsony hatékonyság
- magas üzemeltetési költség

 

FOGLALAT (AZ IZZÓ RÖGZÍTÉSE)

Valószínűleg a legismertebb és leggyakrabban használt rögzítőelem az E27-es foglalat (nagy méretű) és az E14-es foglalat (kis méretű). Különböző lámpákban találkozhatunk G23, G4, G6,35, G9, GU10, GU5,3 stb. foglalatokkal is. Izzóvásárlás előtt ezért fontos tudni, hogy milyen menettel rendelkezik a lámpatest.

 

FÉNYÁRAM

A fényáram egy alapvető fizikai mennyiség, amely azt fejezi ki, hogy mennyi fényt bocsát ki egy fényforrás minden irányban. A fényáram mértékegysége a lumen (rövidítése: lm). A klasszikus izzók esetében a wattokat szoktuk meg.

A fényforrás-gyártók célja a szükséges fénykibocsátás elérése minimális energiafogyasztás mellett. Ezért lett újabban kulcsfontosságú elem a lumen. LED-izzó vásárlásakor általában a csomagoláson fel van tüntetve, hogy a LED-es izzó milyen teljesítményű hagyományos izzó kiváltására alkalmas.

 

A FÉNY SZÍNHŐMÉRSÉKLETE

A fény színhőmérséklete adja meg a kibocsátott fény színárnyalatát. A Kelvinben (K) megadott színhőmérsékleti skála objektíven jellemzi a fény spektrumát (a sárgától a fehérig). A fény színhőmérséklete jelentős esztétikai hatással bír, különösen a környezet érzékelésére és a mentális állapotra.

Ajánlott felhasználás:

2 000–2 200 K (vintage / extra warm white) – dizájntermékek vintage stílusban, alkalmazható pihenő- és relaxációs terek, elegáns kávézók és retro terek dizájnelemeként. Felületi fényforrásként nem használják.
2 700–3 000 K (meleg fehér, warm white) – használható pihenésre és kikapcsolódásra tervezett terekbe, például nappaliba, hálószobába, szállodai szobába, étkezőbe, kávézóba stb. A 2700 K színhőmérséklet a hagyományos izzókénak felel meg.

3 800–4 200 K (semleges fehér, neutral white) – inkább munkahelyre, műhelyekbe és üzletekbe illik, például irodákba, boltokba, folyosókra, műhelyekbe, sportcsarnokokba, fitneszközpontokba, garázsokba vagy akár konyhákba. Ezt a színű fényt gyakran használják kültéri területek, például parkolók, udvarok és különböző nyilvános helyiségek megvilágítására.

5000–6500 K (hideg fehér, cool white) – a 4000 K-s változat alternatívájaként használják, de Közép- és Nyugat-Európában csak ritkán. Ez a fényszín különösen Dél- és Délkelet -Európa országaiban népszerű.

 

AZ IZZÓK FORMÁJA ÉS JELÖLÉSE

A legtöbb izzó alakja hasonlít a jól ismert klasszikus izzókéra.

Az A55 / A60 / A70 stb. a szabványos izzó jelölése (A). Az A betű utáni szám határozza meg az izzó átmérőjét a legszélesebb pontján.

Candle / C35 – a gyertya alakú izzót jelöli

Mini Globe / B35 – a kis gömb alakú izzót jelöli

R39 / R50 / R63 – a 39 / 50 / 63 mm átmérőjű reflektor izzót jelöli

MR16 – a GU10 és GU5,3 foglalatú reflektor izzókat jelöli

JC – a G9 és G4 foglalatú izzókat jelöli

 

AZ IZZÓ ÉLETTARTAMA

A fényforrások élettartama azt az időtartamot, fejezi ki, amely alatt a fényáram egy bizonyos értékre csökken (öregedési tényező – általában az eredeti érték 70–80 %-a). Ez nagyon fontos a LED izzóknál. A hagyományos izzók vagy a halogén izzókra nem volt jellemző fénykibocsátásuk jelentős időbeli csökkenése. A LED izzók fénykibocsátása azonban idővel fokozatosan csökken. A LED valószínűleg tovább fog világítani, mint az élettartama, csak jóval alacsonyabb intenzitással.

A LED-izzó fénykibocsátásának csökkenése nagymértékben függ a környezeti hőmérséklettől. Egyszerűen fogalmazva, minél magasabb a környezeti hőmérséklet, annál jobban csökken idővel a fénykibocsátás. A gyakorlatban az izzók élettartama alacsonyabb, mint a megadott érték, mégpedig az izzó használatának körülményei miatt.

 

FOKOZATMENTES FÉNYERŐ-SZABÁLYOZÁS

A hagyományos izzók és a halogén izzók fényereje mindenféle fényerőszabályzóval egyszerűen kivitelezhető. Az energiatakarékos fénycsövek és LED-es izzók esetében a helyzet bonyolultabb. Ezeknek az izzóknak akkor lehet szabályozni a fényerejét, ha az izzó tápegysége azt lehetővé teszi. A fényerőszabályozás lehetőségét a termék leírásában vagy a csomagolásán feltüntetik.

Megjegyzés: A fokozatmentes fényerő-szabályozáshoz a szabályozható fényerejű izzó mellett szükség van egy fényerő-szabályozóra is, amit kapcsoló helyére kell beszerelni.

 

LÉPCSŐS FÉNYERŐ-SZABÁLYOZÁS

A modern LED-es izzók megjelenésével a lépcsős fényerő-szabályozású termékek is megjelentek. A hagyományos kapcsolóval az alábbiak szerint szabályozható a fényerő:

- a kapcsoló 1× megnyomása – az izzó 100 %-os teljesítménnyel világít
- a kapcsoló 2× megnyomása – az izzó 50 %-os teljesítménnyel világít
- a kapcsoló 3× megnyomása – az izzó 10 %-os teljesítménnyel világít

A lépcsős fényerőszabályozás bármely kapcsolóval lehetővé teszi a LED izzó teljesítményének a szabályozását.